Vejšplecht týdne: Až vrchní velitel vyrazí na cesty

29 Lis

Dorazila tisková zpráva se slibným titulkem „Hradní stráž převzala cisternu na pitnou vodu NAVA 2000“. Si tak představuju, jak bude v reálu vypadat využití polní cisterny naší hradní stráží. Já teda přesně netuším, co všechno hradní stráž děla, protože až doteď jsem si myslel, že na Hradě jen střeží hradního pána. Ale zjevně nejen to, zjevně občas vyráží i někam do terénu. „Jednotka Hradní stráže využije cisternu k dopravě a skladování pitné vody v polních podmínkách,“ naznačuje v tiskové zprávě výrobce. A já už vidím našeho vrchního velitele ozbrojených sil, jak uprostřed bojového pole ukazuje hůlčičkou: „A ještě támhle se skrývá jeden novinář, doražte ho!“

Jo, teď jsem našel na wikipedii, co dělá hradní stráž:

Úkoly Hradní stráže jsou:

Vnější ostraha areálu Pražského hradu, zabezpečení jeho obrany a vnější ostraha a obrana objektů, které jsou dočasným sídlem prezidenta a jeho hostů (např. letní sídlo prezidenta – zámek Lány).

Organizace a zajišťování vojenských poct, zejména při oficiálních návštěvách představitelů jiných států a při přijetí vedoucích zastupitelských misí u prezidenta.

K plnění jiných úkolů může být Hradní stráž použita pouze, pokud s tím prezident vysloví souhlas.

Cisterna na pitnou vodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *