Hezky synek trollí

8 Led

Takhle to na sociálních sítích argumentačně vypadá, když máte nastavenou idiotskou politiku super zodpovědnosti a hyperkorektnosti. Pak se vám myšlení vymkne z kloubů a jednou mažete v letáku kříže, podruhé posíláte slepice snášet vejce do Polska a jindy žádáte občanku kvůli bonbónům. Prostě když nemám argument, tak jenom něco plácám. A společnost degeneruje právě díky podobným hovadinám. Ale jinak mám Lidl rád.

Můj 19letý syn na Facebooku Lidlu: Od svých osmnácti jsem čekal na okamžik, až po mně v Lidl Česká republika někdo bude chtít občanku při nákupu alkoholu, a já budu moct konečně jakožto dospělej tou občankou hrdě zamávat (a pocítit to, že už patřím mezi dospělé). Během prvního roku svojí dospělosti jsem tam nakupoval kdejakej alkohol ať už pro sebe nebo jako dárek, napjatě očekával výzvu k prokázání věku, a ono nic. Ať už jsem kupoval pivo, víno nebo rum, každej, kdo byl za pokladnou, se na mě jen znuděně podíval, potvrdil věk a občanka ho nezajímala. A já na to tak čekal! Postupem času jsem se taky smířil s tím, že občanku po mně asi nikdo nikdy chtít nebude. Jak jsem se spletl! Člověk má dvacítku na krku, hromadu mléčných výrobků, sladkostí, drogerie a dalších věcí na páse, a najednou po mně chce slečna občanku. Přemýšlel jsem, jestli si třeba obsah tuku v mléce nespletla s obsahem alkoholu, protože žádný alkohol jsem nekupoval, ale ono ne. Kupoval jsem mamce jako dárek bonboniéru višní v čokoládě!

Lidl: Dobrý den, Honzo, i višně v čokoládě obsahují alkohol.

Syn: Dobrý den, Vaše tvrzení nepopírám, pokud ale argumentujete tímto, měli byste vyžadovat občanský průkaz při nákupu nealkoholického piva, kefíru, džusu, hroznového vína, pečiva atd. Tyto věci, u kterých by to pravděpodobně člověk ani nečekal, obsahují rovněž alkohol, a to například v případě kefíru v nezanedbatelném (byť stále minimálním) množství. Z pohledu zákona pak osobám mladším 18 let nic nebrání v nákupu višní v čokoládě. Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, totiž omezuje pouze prodej alkoholických nápojů, z čehož je zřejmé, že višně v čokoládě do této kategorie nespadají stejně jako například schwarzwaldské dorty a punčové řezy rovněž obsahující alkohol. Poprosil bych Vás proto o odpověď na následující dva dotazy.

1) Jaké je tedy odůvodnění zavedení tohoto nařízení ze strany vaší společnosti a proč se vztahuje pouze na bonboniéry a ne na jiné potraviny prokazatelně obsahující alkohol?

2) Jaký je právní podklad pro vyžadování průkazu totožnosti při nákupu zboží, jehož prodej není ze strany zákona regulován?

Lidl: Dobrý den, Honzo, naše kolegyně a kolegové v prodejně mají mimo jiné kontrolovat u výrobků obsahující alkohol občanský průkaz u zákazníků, kteří zjednodušeně řečeno mohou být od pohledu mladší osmnácti let. Proto jste byl tedy pravděpodobně k předložení průkazu vyzván.

Syn: Já plně chápu, že naše politické špičky mohou být inspirativní a že je dnes moderní odpovídat na to, na co se nikdo neptal, a položené dotazy nechat bez odpovědi. Vidím tedy zdroj Vaší inspirace, ale bohužel jste mi neodpověděli ani na jednu otázku.

PS: (…) Kontrolovat občanku někomu, kdo jede pro větší nákup do Lidlu a mimo jiné má na páse višně v čokoládě, mi přijde přinejmenším úsměvné. Navíc to bylo v dané situaci o to vtipnější, že mladík (vzhledově – vzhledem k roušce – odhadem na 16–25 let) si přede mnou kupoval dvě láhve tvrdého alkoholu a na žádost o občanku ze strany pokladní jen odpověděl, že ji nemá a že je mu 22. Pokladní to stačilo jako dostatečně silný argument, alkohol mu prodala a občanku si vyžádala u mě a mojí bonboniéry. (…) Slečna pokladní mi ukázala na tom svým monitoru okno s hláškou „Nutná kontrola věku“

https://www.facebook.com/lidlcesko/posts/3929455100418688

PS: A pro zájemce ještě počtení o alkoholu v kefíru:

http://www.drogovaporadna.cz/dotazy/21900/alkohol-v-kefiru.html

PPS: Jenom abych byl spravedlivej, on v tom ten Lidl nejede sám, ona je to koordinovaná činnost, jak ve finále informoval obchodník syna: „Milý Honzo, jak jsme zjistili, potřeba kontroly zletilosti je nutná u alkoholu, cigaret, pyrotechniky, některých čisticích prostředků, některých bonboniér a možná ještě u dalších výrobků. Podstatné je, že toto neurčuje obchodník, v tomto případě „Lidl“, ale zákon. Na základě „rodného listu“ výrobku je tato informace zadána do pokladního systému. Artikl může podléhat kontrole věku zákazníka 15/18/21. To je pro nás v provozu jediná důležitá informace, kterou se řídíme. Pokud by tedy výrobek ze strany zákona nebyl regulován věkem zákazníka, neměli bychom důvod jej kontrolovat. Věříme, že tato odpověď Vás již uspokojí.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *